IPT-studiedag - 4 oktober 2019

17-07-2019

Rolverandering: Over de grote veranderingen in het leven en wat dat met ons doet

‘We are made and remade continiously’: Virginia Woolf


Klikt u hier voor het aanmeldformulier.

 Inleiding

Interpersoonlijke psychotherapie is een erkende en effectieve behandelvorm voor depressie. Rolverandering is het meest gebruikte focus binnen IPT.  Deze nascholingsdag staat geheel in dat teken. Levensgebeurtenissen hebben grote invloed en vragen vaak om rolverandering. Als het aanpassen aan een andere rol of levensfase moeizaam gaat, dan kan de stemming verminderen en het interpersoonlijk functioneren verslechteren. Psychotherapie is dan gewenst.

Deze nascholingsdag gaat over de verandering tussen levensfasen, zoals de overgang van adolescent naar volwassene, het krijgen (of niet krijgen) van kinderen, het lege nest, pensionering en het afhankelijk worden van anderen in de ouderdom.


Andere levensgebeurtenissen, zogenaamde ‘life events’ zijn het aangaan of verbreken van een relatie, verhuizen, ziek of beter worden, verlies van werk en dergelijke. Deze veranderingen hebben een grote invloed op de manier waarop mensen in hun sociale netwerk functioneren. Bestaande relaties veranderen. Ze moeten soms opnieuw gedefinieerd worden en andere betekenis krijgen. Vaak moet er worden gezocht naar nieuwe contacten en wordt er afscheid genomen van bestaande contacten.

De veranderingen doen zowel een appel op het vermogen tot loslaten als op het vermogen tot adaptatie en het verkrijgen van nieuwe vaardigheden die in de nieuwe omstandigheden worden gevraagd.


Deze drie sprekers zullen plenair ingaan op drie grote thema’s;

 

Kirsten Hauber,


kinder- en jeugd psychotherapeut over de veranderingen in interpersoonlijk functioneren bij adolescenten

 

Prof.dr. Marrie Bekker,


over autonomie als vaardigheid bij belangrijke veranderingen van levensfase

Dr. Martin Kat,


over interpersoonlijke veranderingen bij ouderen


Naast plenaire lezingen zijn er ook workshops rond dit thema. Hierover volgt later meer informatie.
(Voor)inschrijvingen kunnen gedaan worden via de website van de vereniging IPT Nederland.


Accreditatie wordt aangevraagd bij:

« terug naar het nieuwsoverzicht